Cebula

Cebula Uprawa eMoja FarmaCebula. Używanie w niektórych miejscach na świecie do dzisiaj do leczenia i gojenia ran, oparzeń, ropni, trądziku – zapobiegania infekcjom. Sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie gardła czy oskrzeli. Sam do dzisiaj używam syropu z cebuli i polecam każdemu przy przeziębieniach i grypach.

Cebula uprawa – wymagania

Stanowisko – Najlepiej słoneczne.

Temperatura – Nasiona kiełkują już w temperaturze 3°C, roślina zaczyna prawidłowo rosnąć powyżej 10 stopni.

Gleba – Najlepiej lekko próchnicza. W ciężkich owoce mogą być mniejsze. Najlepsza kwasować to 6,5 ph

Podlewanie – Gleba powinna być cały czas wilgotna.

Sąsiedztwo – Dobre to sałata, burak ćwikłowy, truskawka, pomidor, ogórek, marchew – której zapach chroni cebulę przed atakiem śmietki cebulanki. Złe to fasola, groch.

Dodatkowe informacje – Sadzenie z dymki jest najprostszym sposobem i daje największą gwarancje udanego kiełkowania. Siew do gruntu nie jest już tak pewny. Większość producentów podaje rozstaw między w rzędzie co 5 cm, a między rzędami 25 cm. Termin siewu pod pod rozsadę to połowa lutego. Pod osłony początek marca, a do samego gruntu jeżeli temperatura pozwala to połowa marca bądź koniec. Cebula ma bardzo duże wymagania. Można sadzić w pierwszym roku po oborniku. Dopiero po 4 latach możemy cebule uprawiać w tym samym miejscu.

Tutaj możecie kupić i poczytać więcej : Cebula wieloletnia szalotka Primalys

– cebula cukrowa Ailsa Craig

– cebula dymka czerwona 0,25 kg

Skład odżywczy Cebula:

Kalorie (wartość energetyczna)               40 kcal / 167 kJ

Białko   1,10 g

Tłuszcz ogółem                0,10 g

Kwasy tłuszczowe nasycone      0,042 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone   0,013 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone    0,017 g

Kwasy tłuszczowe omega-3       0,002 g

Kwasy tłuszczowe omega-6       0,015 g

Węglowodany 9,34 g

Błonnik pokarmowy      1,7 g

Witamina A        2 I.U.

Witamina D        0 I.U.

Witamina E         0,02 mg

Witamina K        0,4 µg

Witamina C        7,4 mg

Witamina B1      0,046 mg

Witamina B2      0,027 mg

Witamina B3 (PP)            0,116 mg

Witamina B6      0,120 mg

Kwas foliowy     19 µg

Witamina B12    0 µg

Kwas pantotenowy        0,123 mg

Wapń    23 mg

Żelazo   0,21 mg

Magnez               10 mg

Fosfor   29 mg

Potas    146 mg

Sód        4 mg

Cynk      0,17 mg

Miedź   0,04 mg

Mangan               0,13 mg

Selen    0,5 µg

Fluor     1,1 µg

Cholesterol        0 mg

Fitosterole         15 mg

 

Dodaj komentarz

Close Menu