Fasola

Fasola - Moja FarmaFasola – Warzywo strączkowe. Zalecane przez dietetyków, szczególnie jako podstawa diety wegetariańskiej. Wszystko dlatego, że warzywo jest najlepszym źródłem bardzo ważnego składnika jakim jest białko roślinne. Prawie jedna czwarta zawartości fasoli to właśnie białko, które jest w stanie zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego .

Fasola Uprawa

Stanowisko : Tylko Słoneczne

Temperatura : .Odpowiednia temperatura w dzień to około 22 C. Powyżej 30 i poniżej 10 stopni zaczyna mieć problemy ze wzrostem.

Gleba : Rośnie dobrze na wszystkich rodzajach gleb. Problemy mogą wystąpić kiedy PH gleby spodnie poniżej 6,2.

Podlewanie : Dobrze czuje się w glebie lekko wilgotnej.

Sąsiedztwo : Nie należy uprawiać po szpinaku i pietruszce. Burak ćwikłowy ,ziemniaki, szpinak, seler są dobrym sąsiedztwem. Natomiast złym są por, koper włoski, cebula, czosnek.

Informacje dodatkowe : Jest roślina łatwą w uprawie, o szybkim wzroście. Jednak jej odporność na choroby, mrozy i susze nie jest wysoka. Można uprawiać ją też pod osłonami zaczynając od połowy kwietnia. Do gruntu zależnie od odmiany możemy zacząć od połowy maja. Siejemy po 2,3 nasiona.. Jeżeli chodzi o nawożenie potrzebuje małej dawki azotu przy początkowej fazie wzrostu. Jeżeli  wcześniej daliśmy obornik najlepiej odczekać rok.

Wartości odżywcze :

Kalorie (wartość energetyczna)        31 kcal / 131 kJ

Białko   1,83 g

Tłuszcz ogółem         0,22 g

Kwasy tłuszczowe nasycone      0,050 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone   0,010 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone    0,113 g

Kwasy tłuszczowe omega-3       0,036 g

Kwasy tłuszczowe omega-6       0,077 g

Węglowodany  6,97 g

Błonnik pokarmowy      2,7 g

Witamina A        690 I.U.

Witamina D        0 I.U.

Witamina E         0,41 mg

Witamina K        14,4 µg

Witamina C        12,2 mg

Witamina B1      0,082 mg

Witamina B2      0,104 mg

Witamina B3 (PP)     0,734 mg

Witamina B6      0,141 mg

Kwas foliowy     33 µg

Witamina B12    0 µg

Kwas pantotenowy     0,225 mg

Wapń    37 mg

Żelazo   1,03 mg

Magnez     25 mg

Fosfor   38 mg

Potas    211 mg

Sód        6 mg

Cynk      0,24 mg

Miedź   0,07 mg

Mangan               0,22 mg

Selen    0,6 µg

Fluor     19 µg

Cholesterol        0 mg

Dodaj komentarz

Close Menu