Por

Por - Moja FarmaPor jest warzywem łatwym w uprawie. Odpornym na  minusowe temperatury. Urośnie na wielu glebach. Dobrze rośnie na glebach gliniastych. Na piaszczystych i próchniczych poradzi sobie tak samo. Tak jak dla większości warzyw odpowiednie to  6-7 ph. Dobrze czuje się w glebie wilgotnej.

Por Uprawa

Można wcześniej wysiać go na rozsadę w długiej doniczce. Ale jego wschody trwają długo. Polecam zakupienie go na najbliższym targu. Posadzony na początku marca możne zmarznąć,  dobrze przykryć go agrowłókniną. Jeżeli będzie wsadzony w pod koniec, nie potrzebuje żadnej osłony. Por można przycinać, wtedy staje się  grubszy. Najlepiej robić to w 15 cm odstępach. Podobnie jak pomidora  jego łodygę możemy posadzić  głębiej. Zyskamy  w ten sposób więcej  białej części. Nie musimy spieszyć się z jego zbiorem.  Roślina przetrzyma całą zimę. Dobrzy sąsiedzi to marchew, seler, pietruszka. Złymi są fasola i groch

Dodaj komentarz

Close Menu